InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Četvrtak, 24.05.2018 || Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |   ||
   

10 iznenađujućih činjenica o soli

13.08.2015

Sol ili natrijev klorid najvažniji je začin u kulinarstvu koji može oplemeniti okus jela, ali ga i u potpunosti upropastiti ako pretjerate s dodavanjem. Za kilogram soli danas treba izdvojiti svega nekoliko kuna, a u Srednjem vijeku bilo je toliko skupo da su ga oslovljavali kao bijelo zlato. Ovih deset činjenica o soli vjerojatno niste znali.


1. Salar de Uyuni je ime najveće slane ravnice na svijetu koja se proteže na više od 4000 četvornih kilometara u Boliviji. Ovdje je smještena i polovica svih svjetskih rezervi litija.


2. Do početka 20 stoljeća sol se smatrala platežnim sredstvom u današnjoj Etiopiji. 

3. Pretjerane količine soli mogu vas ubiti – npr. ako odjednom uzmete po 1 gram soli za svaki kilogram težine. Na ovaj način nekad su se ritualno ubijali bogati Kinezi, jer je sol bila iznimno skupa namirnica. 

4. U francuskom mjestu Guerande sol se bere ručno na isti način kao u antička vremena. Ovaj postupak opravdava visoku cijenu soli, a posebice onu najveće kakvoće po imenu cvijet soli koji se dodaje na tanjur tek nakon kuhanja.

5. Sol se primjenjuje u različitim segmentima života: samo 6 posto soli koje se potroši u Sjedinjenim Američkim Državama, primjerice, otpada na upotrebu soli u hrani. Čak 17 posto koristi se za posipanje auto-cesti u zimskim mjesecima. 

6. U drevnim japanskim kazalištima sol se posipala po pozornici prije svake izvedbe kako bi spriječili zle duhove da bace svoje čini na glumce. 

7. Sol se koristi kao sredstvo za uklanjanje viška vode iz pogonskog goriva za zrakoplove. 

8. Od davnina sol se koristi i za produljivanje trajnosti hrane. Njegova moć konzerviranja služila je i starim Egipćanima koji su ga upotrebljavali u procesu balzamiranja faraona. 

9. Svaka stanica ljudskog tijela sadrži sol, a u zdravom ljudskom tijelu može se izmjeriti oko 250 grama soli. 

10. Himalajska sol smatra se najčišćom na svijetu, jer potječe iz nezagađenog ekosustava starog oko dvjesto milijuna godina, a sadrži oko 80 različitih minerala važnih za zdravlje čovjeka.


 
 
 
 
back to top