InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Četvrtak, 16.08.2018 || Summer in the City: ljeto u gradu je konačno počelo!  |  Vina slavonije prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |   ||
   

10 tajni kuhara u restoranima koje niste znali

04.12.2015

Glavni kuhari u restoranima čuvaju mnoge tajne koje obični smrtnici ne znaju.

1. Iritiraju ih izbirljivci

Više od 60 posto ispitanika reklo je da ih iritiraju ljudi koji žele da im se neki sastojak u jelu zamijeni drugim.

2. Hljeb

Troje chefova priznalo je da nepojedeni hljeb, koji su možda gosti ipak dirali, s jednog stola završi na drugom.

3. Pravilo pet sekundi

Postoji nepisano pravilo da se hrana koja vam padne na pod može jesti ako je podignete u roku od pet sekundi. Čak 25 posto ispitanika priznalo je da se drži tog pravila.

4. Znaju što ne naručiti

Većina glavnih kuhara u drugim restoranima izbjegava naručiti tjesteninu i jela s piletinom jer su najprecjenjenija i najmanje zanimljiva na meniju.

5. "Kućni ljubimci"

Žohari nisu rijetkost u kuhinjama. Čak 75 posto ispitanih priznalo je da su osobno vidjeli štetočine.

6. Vegetarijanci, oprez

Oko 15 posto ispitanih chefova priznalo je da njihova vegetarijanska jela imaju meso u sebi.

7. Osveta

Događa se da se chefovi neugodnim mušterijama osvećuju na njihovoj hrani, ali samo 13 posto ih je priznalo da su to vidjeli.

8. Napojnice

Chefovi kažu da bi napojnica trebala biti 20 posto ukupnog iznosa te da oni toliko daju kada jedu u drugim restoranima. Međutim, čak 90 posto ih vjeruje da je u redu dati manje zbog loše usluge.

9. Male plaće

Ispitani chefovi rade od 60 do 80 sati na tjedan i gotovo svi rade na blagdane, a 65 posto ih zarađuje manje od 75.000 dolara na godinu.

10. Ne naručujte ribu nedjeljom

Više chefova reklo je da nedjeljom ne dobivaju svježe namirnice pa riba možda nije najpametniji izbor.


 
 
 
 
back to top