InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Ponedjeljak, 19.02.2018 || Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |  Osnovci pakiranja Dukat trajnog mlijeka oslikali mliječnim brkovima  |  Treći, adventski zagrebački Wine & Music održat će se 17. decembra  |  Sarajevsko nefiltrirano- nova pivska poslastica iz Sarajevske pivare   |  VINARIJA MATOŠEVIĆ UPRILIČILA DRUŽENJE I DEGUSTACIJU VINA U LAVA CONCEPT RESTORANU  |   ||
   

5 najvažnijih stvari koje morate znati o dagnjama

16.03.2016

Dagnje su iznimno hranjive naminirce, te odličan dodatak jelima temeljenima na mediteranskoj prehani. Naučite kako ih kupiti, očistiti i pripremiti, ali i zašto biste ih trebali jesti češće.

Dagnje ili mušule su morske školjke sastavljena od dvije crne ljušture povezane obručem unutar koje se nalazi jestivo i mekano ‘meso’.

Samonikle dagnje žive u grozdovima i obično se mogu naći na podvodnimgrebenima uz istočnu obalu Jadrana, no mnogo češće su dostupne iz uzgajališta. 

1. Samonikle ili divlje dagnje?
Obje vrste dagnji su potpuno sigurne za konzumaciju, ali razlikuju se po boji mesa nakon termičke obrade. Divlja dagnja ima plod prljavobijele boje, a ona uzgojena ima žuto-narančasto meso. 

Među poznatijim uzgajalištima dagnji su Novigradsko more, Limski kanal, Šibenski zaljev i Pulski zaljev gdje se u sezoni proda nekoliko stotina kilograma ove školjke po danu. 

2. Čuvarice srca
Riječ je o vrlo hranjivoj namirnici jer stotinu grama jestivog dijela svježih dagnji sadrži oko 12 posto proteina, te značajne količine omega 3 masnih kiselina koje štite rad srca i krvožilnog sustava.

Odličan su dodatak umaku na bazi rajčice za tjesteninu (Foto: stockfood)

Dobar su izvor željeza, fosfora i selena, a sadrže i folnu kiselinu, kalcij, jod te natrij. Imaju od 50 do 80 kalorija (na 100 grama), pa se smatraju i niskokaloričnom namirnicom.

Povrh svega relativno su jeftine, te iznimno fleksibilne u kuhinji – mogu se grilati,kuhati ili jesti sirove u kombinaciji s malo limuna i začina. 

3. Kako kupiti dagnje 
Svježe dagnje najbolje je kupiti u ribarnici ili trgovinama s dobrim rashladnim uređajima, a birati školjke čija je ljuštura zatvorena.

Ako je ljuštura malkice otvorena, pokušajte je kažiprstom i palcem stisnuti. Ako se ljuštura ne zatvara, nemojte je kupiti, niti je kuhati jer je riječ o staroj školjci. 

Ako dagnje ne planirate iskoristiti odmah nakon kupovine, stavite ih u mokru krpu ili novinski papir, pa položite na neko hladno mjesto. Tako mogu stajati oko 24 sata.

4. Kako očistiti dagnje 
Dagnje stavite u hladnu i posoljenu vodu na dvadesetak minuta. Svaku primite uruku, i provjerite njihovo stanje. Četkicom ili nožem ostružite ljušture kako bi odstanili nečistoće s njene površine. 

Nožićem izvucite ‘bradu’ sa spoja ljušture kojom je bila priljepljena za druge školjke ili greben. 

5. Koliko se dugo kuhaju školjke? 
Kuhanje sa svježim školjkama je lako, jer se namirnica termički obrađuje u ljušturi, a zna se da je gotova kad se stranice iste počinju otvarati. 

U videu pogledajte svjetskog poznavatelja morske kuhinje Ricka Steina kako čisti dagnje i priprema ih na najjednostavniji način.



 
 
 
 
back to top