InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Ponedjeljak, 19.02.2018 || Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |  Osnovci pakiranja Dukat trajnog mlijeka oslikali mliječnim brkovima  |  Treći, adventski zagrebački Wine & Music održat će se 17. decembra  |  Sarajevsko nefiltrirano- nova pivska poslastica iz Sarajevske pivare   |  VINARIJA MATOŠEVIĆ UPRILIČILA DRUŽENJE I DEGUSTACIJU VINA U LAVA CONCEPT RESTORANU  |   ||
   

Čaj kao izvor zdravlja - pripremate li ga pravilno?

02.03.2016

Istraživanja nam i dalje sugeriraju kako je čaj jedan od najzdravijih napitaka na svijetu. Pripremate li ga na ispravan način?

Iako svi znamo da je zdrav, samo ispijanje čaja ne znači da ćete iskoristiti sve dobrobiti ovog napitka. Samo mala promjena u temperaturi ili predugo držanje listića čaja u vodi može ugroziti njegove zdrave sastojke.

Za početak spomenimo dobrobiti čaja – impresivan je broj studija provedenih na temu ovog napitka, a rezultati svake daju do znanja kako su čajevi, osobito bijeli i zeleni, sposobni umanjiti rizik od razvoja raznih bolesti. Uz to, ako ste na dijeti ovi će vam napitci pomoći pri skidanju kilograma.

Kako se priprema čaj?

Zeleni čaj se previše ne obrađuje pa je to vjerojatno jedan od razloga zašto sadrži najviše antioksidanata. Kako bi iskoristili sve njegove dobrobiti, obratite pažnju kako ga pripremate:

ZELENI ČAJ

Ovaj miljenik zdravlja je osjetljiv na temperaturu i na vrijeme. Flavonoida će biti jednak broj bez obzira stoji li čaj pet minuta ili sat vremena u vodi, ali najviše antioksidanata će biti u čaju koji je namakan u hladnoj vodi dva sata, prenosi mensjournal.com. Najviše dobrobiti će tako dati zeleni čaj koji je "pripremljen" u hladnoj vodi, nakon toga dolazi onaj koji se "kuha" u vreloj vodi 5 minuta.

BIJELI ČAJ

Ova vrsta čaja je više osjetljiva na vrijeme nego temperaturu, a najviše antioksidanata ćete iskoristiti iz onog koji se priprema u vreloj vodi – ostavite ga da stoji u vodi 2 sata. Drugim riječima, što je duže u vodi biti će zdraviji.

CRNI ČAJ

Za razliku od bijelog čaja, što dulje crni odstoji u vreloj vodi, to će izgubiti više antioksidanata.


 
 
 
 
back to top