InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Četvrtak, 16.08.2018 || Summer in the City: ljeto u gradu je konačno počelo!  |  Vina slavonije prezentirana u Sarajevu  |  Počele pripreme za regionalno barističko takmičenje u skladu s pravilima Specialty Coffee Associatio  |  Novi proizvod za muškarce WILKINSON SWORD HYDRO CONNECT™ 5  |  Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |   ||
   

Češka kuhinja

21.12.2015

Češka kuhinja poznata je po svojim knedlama i bogatim jelima koja se dobro slažu uz pivo.

Ova je kuhinja uglavnom povezana s poviješću i tradicijom zemlje. Jela se pripremaju prema starim slavenskim receptima, a često su bila mijenjana pod utjecajem susjednih zemalja, npr. Njemačke. Dugo vremena Češka je bila pod Austro-ugarskom dominacijom što je imalo kulinarski utjecaj na zemlju. Ovdje je lako pronaći povezanost sa drugim susjednim zemljama – Slovačkom, njemačkom saveznom državom Bavarskom ili poljskom Šleskom.

Večera je baza

Češki svakodnevni jelovnik sastoji se od tri obroka – doručka, ručka i večere, od kojih je ručak glavni obrok u danu.

Sastoji se od juhe – koja je obavezna na stolu, kao što su i glavno jelo i desert. Ova tradicija se sada mijenja u obroke koji su manje bogati, ali se objeduju češće. Češka se kuhinja prije svega sastoji od mesnih jela – svinjetine, govedine i peradi, aromatičnih umaka, s puno maslaca, vrhnja ili tradicionalnog rouxa, kruha, juha kuhanih uz bogate količine mesa ili udjela ribe.

Češki okusi

Neposredno uz bujon od piletine i juhu od rajčica, vrlo popularno na češkim stolovima su također, juha od bijelog luka – češnjak juha (cesnakova polevka), tripice – juha od tripica (drstkova polevka) i gulaš juha. Gulaš je osobito popularan – to je kombinacija pirjanog mesa u aromatičnim, dobro začinjenim umacima. On se služi sa knedlama – okruglicama od kruha, kvasca i krumpira. Knedle se koriste umjesto krumpira ili riže s mesom u gustom umaku. Povrće je također popularno – npr. pržena cvjetača (smazeny kvatak), palačinke od krumpira (bramboráky) ili pire od graška (hrachova kase). Ne možemo zaboraviti karakterističan pohani sir u krušnim mrvicama (smazeny sir) koji se poslužuje s umakom i čipsom. Češka brza hrana je parek v hladniku – hot dog sa senfom ili kečapom kojeg prodaju ulični prodavači. S druge strane, ispostavlja se da je užina koju najviše preferiraju uz pivo, utopence – kiseli hot dog. Kada su deserti u pitanju, uz slatke knedle, tu su i fritule i palačinke – palacinky i karlovarske oplatky – vafli s čokoladnim ili punjenjem od oraha, ili slatki kroasani – rohlicky.

Povrće na češkom stolu

Tek od nedavno su, paralelno sa širenjem zdravih prehrambenih trendova, Česi počeli obraćati pozornost na prisutnost povrća u svojim jelima. Danas se, uz rajčice, krastavce i kiselo povrće, mogu naći i salate bogate hranjivim vrijednostima. Mahunarke i kupus su posebno cijenjeni u češkoj kuhinji.

Obožavanje piva

Postoji blizu 500 vrsta piva, poznate pivske kuće Pilsner ili Budweiser kao i manje marke, lokalne pivovare proizvode jednako dobro pivo kao i one veće. To je neodvojivi dio češke tradicije. Ne samo da je izrada piva ritual, već također način na koji se ono toči i pije. Gurmani i stručnjaci u ovom području kažu da pivo treba točiti polako, oprezno, jer najvažnija stvar se krije upravo u tome – količini i kvaliteti pivske pjene.


 
 
 
 
back to top