InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Ponedjeljak, 19.02.2018 || Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |  Osnovci pakiranja Dukat trajnog mlijeka oslikali mliječnim brkovima  |  Treći, adventski zagrebački Wine & Music održat će se 17. decembra  |  Sarajevsko nefiltrirano- nova pivska poslastica iz Sarajevske pivare   |  VINARIJA MATOŠEVIĆ UPRILIČILA DRUŽENJE I DEGUSTACIJU VINA U LAVA CONCEPT RESTORANU  |   ||
   

Francuska gastro prijestolnica Lyon pravi je raj za gurmane

26.06.2015

U Lyonu se ne morate bojati da ćete ostati gladni jer to je grad s najviše restorana po glavi stanovnika u Francuskoj pa ćete gotovo sigurno naći nešto po svom ukusu

Lyon je poznat po svojoj gastronomiji, a za to su zaslužne 'majke Lyona', žene koje su sredinom 18. stoljeća ustoličile gastronomsku izvrsnost ovog kraja o kojemu danas svjedoče mnogobrojna priznanja poput Michelinovih zvjezdica kojima se diči čak 14 restorana. Iz Lyona je i prva žena koja je zaradila tri Michelinove zvjezdice, 'majka'Brazier.

U Lyonu se ne morate bojati da ćete ostati gladni jer to je grad s najviše restorana po glavi stanovnika u Francuskoj pa ćete gotovo sigurno naći nešto po svom ukusu. 

Lyonska kuhinja počela se razvijati još u 16. stoljeću kad je Katarina de Medicidonijela kuharice iz Firence pa su tamošnji kuhari mogli iskombinirati znanje kuhara iz Firence sa svojim regionalnim namirnicama. Ova kuhinja nastala je pod utjecajem više faktora što je rezultiralo time da se u Lyonu koriste svježe voće i povrće te maslinovo ulje što je karakteristika mediteranske kuhinje, a korištenje maslaca i vrhnja u Lyon se slilo sa sjevera. Trgovci su pak zaslužni što je lyonska kuhinja bogata začinima.

Činjenica da je okružen plodnim i poznatim vinorodnim regijama Beaujolais i Cote du Rohne samo pridonosi tome da se Lyon često naziva 'glavnim gradom' francuske gastronomije.


Svaki posjetitelj Lyona trebao bi kušati jedno od bogatih i zamamnih jela poput kokoši u vinu 'Coq au vin', kremastog jela od ribe ili mesa – „Quenelle" ili pak kobasicesabodet. 

I sladokusci se imaju čemu veseliti u Lyonu jer grad obiluje i lokalima u kojima možete kupiti čokolade, bombonijere i praline s kojima se na jeziku tope i svi vaši problemi.


 
 
 
 
back to top