InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Četvrtak, 24.05.2018 || Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |   ||
   

Japanska umjetnost izrade noževa!

16.06.2016

Pri izradi noževa, umjesto da jedan majstor izrađuje cijeli nož od početka do kraja, postoji poseban majstor za svaki dio izrade. Takva segmentacija omogućava da krajnji proizvod bude maksimalno kvalitetan. Postoje posebni majstori za oštrenje, finiširanje, izradu oštrice i izradu drške.

Japanski noževi su neki od najboljih na svijetu. U Sakaiu ih majstori zanata (poznati kao shokunini) izrađuju stotinama godina.

Sakai je poznat po izradi noževa još od 14. stoljeća, kada su se izrađivale oštrice za samuraje. Ti načini izrade oštrica su se prenijeli i na izradu noževa koji se koriste za kuhanje. Pri izradi noževa, umjesto da jedan majstor izrađuje cijeli nož od početka do kraja, postoji poseban majstor za svaki dio izrade. Takva segmentacija omogućava da krajnji proizvod bude maksimalno kvalitetan. Postoje posebni majstori za oštrenje, finiširanje, izradu oštrice i izradu drške.

Zapravo, u Japanu sve funkcionira na takav način. Ako naručite kavu, čekati ćete ju 20 minuta, jer je toliko potrebno da se ona napravi. Oni stvarno pridaju enormnu količinu pažnje detaljima. A detalji su ti zbog čega nam je nešto potpuno drugačije, bolje od nečega drugog. U Japanu vjeruju da bilo koji izrađeni predmet u sebi nosi dušu i mali dio srca onoga tko je taj predmet izradio.

Sakai se nalazi 20 kilometara od Osake. On je dom četvorice shokunina koji imaju preko 60 ili 70 godina, a rade noževe za najbolje chefove na svijetu poput Michaela Romana i Davida Bouleya.

Pri izradi oštrice, jedan majstor spaja karbonski čelik sa alfa željezom (feritom) u komorama u kojima temperature dostižu preko 1000 stupnjeva Celzijevih. Svi rade u malenim prostorijama, nalik garažama. Nakon što se ferit i karbonski čelik spoje, oštrica se preša. Nakon prešanja, na red dolazi oblikovanje oštrice koju radi drugi majstor. On pomoću volove kosti oblikuje oštricu. Zatim, oštrenje. To također radi drugi majstor. Pomoću mokrog kamena se nož oštri te se dolazi do posljednjeg koraka, a to je graviranje.

Nažalost, ove vještine u Japanu izumiru, Potrebna su desetljeća kako bi se zanat svladao, a mladi danas nisu spremni odvojiti toliko vremena kako bi svladali neku vještinu.


 
 
 
 
back to top