InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Ponedjeljak, 19.02.2018 || Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |  Osnovci pakiranja Dukat trajnog mlijeka oslikali mliječnim brkovima  |  Treći, adventski zagrebački Wine & Music održat će se 17. decembra  |  Sarajevsko nefiltrirano- nova pivska poslastica iz Sarajevske pivare   |  VINARIJA MATOŠEVIĆ UPRILIČILA DRUŽENJE I DEGUSTACIJU VINA U LAVA CONCEPT RESTORANU  |   ||
   

Kako pravilno servirati jela

16.12.2015

Načela bontona su jednostavna i logična. Poznavajući ih, možemo izbjeći neugodne situacije u restoranu, a i tijekom svečanosti u našem domu. Među pravilima lijepog ponašanja za stolom su i redoslijed posluživanja jela.

Široko usvojen redoslijed serviranja jela tijekom zabave ide ovim redoslijedom: predjela, juhe, riba, meso, sir i deserti.  Naravno, broj jela nije određen ili obvezan, te ovisi o tome koliko hrane ćemo pripremiti. Najbolje je servirati četiri ili pet jela, a tijekom kraćih zabava tj. okupljanja limitirati broj na tri jela. Kada odlučimo imati zabavu kod kuće trebali bismo zapamtiti nekoliko pravila. Predjela bi trebala biti na stolu prije nego naši gosti stignu u blagovaonu. Dodatno,juha i mesna jela se poslužuju, a domaćin se brine za serviranje umaka i salata.

Redoslijed kojim poslužujemo jela našim gostima mnogo govore o našim manirima. Kadaserviramo jela trebali bismo uvijek početi sa starijim dostima (prvo dame), a sebi kao domaćinima posljednjima. Posluživanje jela ne smije biti ‘izravno iz ruke’. Gotovo sva jela trebaju biti poslužena s desne strane od stolice gosta. Na isti način možemo poslužiti vino ili vodu u čaše. Izbor pića i njegovog posluživanja je zadatak domaćina. Točenje počinje od dama i tek potom muškim gostima.


 
 
 
 
back to top