InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Četvrtak, 24.05.2018 || Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |   ||
   

Kako pripremiti kraljeve mora kojima je nemoguće odoljeti?

22.03.2016

Škampi su fleksibilna namirnica koja se može kuhati u juhama, pržiti u woku ili peći u pećnici, poširati u maslacu ili temeljcima te spremati na sve druge zamislive načine.

Škampi su rakovi iz porodice hlapova (Nephropidae) koji se mogu naći diljem svijeta od sjevernog Atlantika do Maroka na jugu, a u Jadranu se najčešće nalaze u Velebitskom kanalu, na Kvarneru te uz otok Jabuku. Ipak, kaže da je meso škampaukusnije i slađe što je isti živio u hladnijoj vodi. 

Odvojite glavu i prsa od zadnjeg mesnatog dijela škampa. Mesnatom dijelu treba odstraniti i crijeva koje se nalaze cijelom dužinom s leđne strane. To je najlakše učiniti ako se nožem zareže taj dio te prstima lagano odvoji od mesa raka

Ovi se kraljevi mora mogu spremiti u vidu hladnih i toplih predjela ili kao mirisna glavna jela. Riječ je o fleksibilnojnamirnici koja se može kuhati u juhama, pržiti u woku ili peći u pećnici, poširati u maslacu ili temeljcima te spremati na sve druge zamislive načine. 

Termička obrada škampa
Termička obrada cijeloga škampa s oklopom osigurava njegov još dublji okus, no u kuhanju se često repovi odvajaju od ostatka tijela jer je ovo najvrjedniji dio raka, ali i zato jer si pojedinci tako olakšavaju posao. Oklop i kliješta se mogu koristiti za pripremu ribljih temeljaca, koji će oplemeniti okus jela napravljenih od ribe i morskih plodova. 

Za obradu škampa u oklopu u tavi ili na žaru bit će dovoljno 10 do 15 minuta ovisno o veličini i količini račića. Znat ćete da su škampi gotovi kad meso mekša, dobije bijelu boju i svilenkastu teksturu. Možete ih pripremiti u kombinaciji ulja, maslaca i začina, ili ih začiniti neposredno nakon termičke obrade s nešto maslinovog ulja, češnjaka i peršina.

Kako očistiti i jesti škampe? 
Odvojite glavu i prsa od zadnjeg mesnatog dijela. Mesnatom dijelu treba odstraniti i crijeva koje se nalaze cijelom dužinom s leđne strane. To je najlakše učiniti ako se nožem zareže taj dio te prstima lagano odvoji od mesa raka. 

Ako su škampi pripremljeni u oklopu, imate posve opravdani razloga da ih jedete prstima – čak i ako sjedite u finom restoranu.


 
 
 
 
back to top