InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Četvrtak, 24.05.2018 || Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |   ||
   

Koliko trebate kuhati povrće da vam uvijek bude mekano, a ne raskuhano

19.01.2016

Nikad ne znate koliko dugo trebate kuhati povrće da bi ono zadržalo sve svoje vitamine i hranjive tvari? 

Ako ga kuhate prekratko bude vam toliko tvrdo da ga ne možete jesti, a ako pak kuhate duže nego što trebate raspadne se i niti ne osjetite što zapravo jedete. 

Kako god, dužina kuhanja nije samo bitna zbog zadržavanja hranjivih vrijednosti povrća već i okusa jela. U nastavku stoga saznajte koliko je minuta potrebno kuhati određeno povrće nakon što voda zavrije, a da ono ostane zdravo i ukusno. 

5 minuta ili manje
Šparoge, brokula, mrkva, kukuruz, patlidžan, mahune, gljive, grašak i špinat. 

Od 5 do 10 minuta
Prokulice, cvjetača, bundeva

Više od 15 minuta
Artičoke, repa, raštika, krompir

Ako svejedno niste sigurno je li vaše povrće skuhano, probajte ga. Ako je mekano, a opet ga osjetite pod zubima znači da je savršeno skuhano. Također, ako želite zaustaviti proces kuhanja, posudu u kojoj ste kuhali povrće do serviranja držite u ledenoj vodi jer u mnogim posudama voda ključa još nekoliko minuta iako ste ugasili vatru.


 
 
 
 
back to top