InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Četvrtak, 24.05.2018 || Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |   ||
   

Najstariji restoran na svijetu

26.06.2015

Sobrino de Botin restoran (Calle de los Cuchilleros 17, 28005 Madrid, Spain), osnovan je 1725. godine. Ovo je sigurno najstariji restoran na svijetu i pri tome da ne vjerujete, još uvijek radi. Umjetnik Francisco Goya je tamo radio kao konobar, čekajući da bude primljen u Royal Academy of Fine Arts. Ovaj restoran se također spominje u knjizi Fortunata, Jacinta Benito Pérez Galdós-a objavljene daleke 1886-1887 godine.

Restoran je osnovan od strane francuskog gospodina Jean Botin-a i njegove supruge, a izvorni naziv najstarijeg restorana na svetu je bio Casa Botin. Restoran je naslijedio od strane nećaka Candida Remis-a, čime se objašnjava promjena imena u Sobrino de Botin. Restoran ovaj naziv nosi do današnjih dana.

Sobrino i njegov specijalitet Cochinillo Asado (pečeno prase) se spominje na zadnjim stranicama svjetski poznatog pisca, Ernesta Hemingveja (Ernest Hemingway) u romanu The Sun Also Rises. Drugo jelo koje je Hemingvej opisao u svojoj knjizi je jelo "Sopa de ajo” (jaje preliveno pilećom supom i začinjeno vinom Prošek i belim lukom.). Ovo jelo je inače i bilo omiljeno od strane Ernesta Hemingveja.

 


 
 
 
 
back to top