InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Ponedjeljak, 19.02.2018 || Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |  Osnovci pakiranja Dukat trajnog mlijeka oslikali mliječnim brkovima  |  Treći, adventski zagrebački Wine & Music održat će se 17. decembra  |  Sarajevsko nefiltrirano- nova pivska poslastica iz Sarajevske pivare   |  VINARIJA MATOŠEVIĆ UPRILIČILA DRUŽENJE I DEGUSTACIJU VINA U LAVA CONCEPT RESTORANU  |   ||
   

Objašnjeno zašto je voda sa česme ponekad mutna

29.06.2015

Martin Riese, certificirani sommelier vode u Ray’s & Stark Bar (Los Angeles), 2008. napisao je i objavio knjigu nalsovljenu World of water.

Upravo knjiga o svim tajnama koje krije voda čini Martina Riesa izvrsnim sugovornikom za pitanje koje su si mnogi često postavljali: Zašto je voda iz slavine ispočetka mutna, da bi se kasnije razbistrila?

"Ukoliko je vaša voda mliječnobijele boje, trebali biste nazvati svog distributera. Takva voda nije nesigurna za piće, ali u cijevi postoji rupa koja usisava zrak. Boja vode u čaši nije ništa drugo nego znak da se u vodi nalaze mjehurići kisika. Negdje je ta voda izložena kisiku ili zraku. Cijevi su pod takvim pritiskom da usisavaju zrak i onda ga pritišću u vodu. Kada pustite vodu iz pipe, voda izgleda kao da je karbonizirana, no kada više nema pritiska iz cijevi –  'naoblaka' u vodi će nestati."



 
 
 
 
back to top