InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Četvrtak, 24.05.2018 || Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |   ||
   

Sedam najboljih koktela svih vremena

19.08.2015
 
BLOODY MARY

Još uvijek čekamo dovoljno energičnog znanstvenika koji će napisati konačnu povijest "krvave Mary”. Je li taj koktel izmislio M. Fernand "Pete” Petiot u pariškom baru Harry’s New York? Ili je to napravio glumac George Jessel u Palm Beachu? Možda nikad nećemo znati sa sigurnošću. Postoji mnoštvo različitih recepata za Bloody Mary, ali naš omiljeni je sljedeći: u čašu od pola litre uspite dvije čašice votke, četiri čašice soka od rajčice, sok polovice limuna i po tri mlaza tabasco i worcestershire umaka. Potom dodajte malo hrena, soli i papra. Dodajte led i promiješajte stabljikom celera. Kao varijacija može se koristiti sve u rasponu od džina do zmijskog otrova. Nema pravila.


MANHATTAN

Kad je Sam Tilden izabran za guvernera New Yorka 1874., Jennie Jerome (kasnije supruga Randolpha Churchilla i majka Winstona Churchilla) mu je priredila zabavu u klubu Manhattan, gdje je neidentificirani barmen smiješao prvu verziju ovog koktela. U čašu napunjenu ledom ulijte 0,6 dl raženog viskija, 0,3 dl slatkog vermuta i malko bittera. Ukrasite višnjom. Umjesto raženog viskija može se koristiti i burbon, a ako upotrijebite škotski viski, onda to više nije Manhattan nego Rob Roy.

GIMLET

Vjerojatno izmišljen u britanskoj ratnoj mornarici kao preventiva skorbuta, gimlet se proširio svijetom, a opjevan je u "Dugom oproštaju” Raymonda Chandlera kad je Terry Lennox kazao da je jedini pravi gimlet pola džina, pola soka od limete i ništa više. I danas je tako - promiješajte 0,6 dl džina s isto toliko limetinog soka. Prelijte preko leda ili dobro promućkajte i prelijte u čašu. Može se umjesto džina dodati votka, ako baš morate, ili smanjiti udjel soka ako ste dijabetičar.
 

OLD FASHIONED

Legenda kaže da je ovo piće nastalo u klubu Pendennis u Louisvilleu u Kentuckyju. To bi čak mogla biti i istina. Na dno velike čaše uspite žličicu šećera, krišku naranče, višnju, malko Angostura bittera i žličicu vode ili sode. Promiješajte i dodajte 0,6 dl burbona i led, te promiješajte. Ako volite brandy, možete ga dodati umjesto burbona, a može se dodati i još jedna kriška naranče ili višnju nabosti na štapić.

BRANDY ALEXANDER

Izvorno je ovo piće koje se konzumira nakon večere nosilo ime Alexander. Pripremajte ga za ljude koji ne vole alkohol ili ga pijuckaju kao cappuccino. Snažno protresite s ledom jednake dijelove brandyja, bijelog ili tamnog creme de cacao i vrhnja. Izlijte u čašu za koktele i ukrasite lješnjacima. Može se varirati s džinom umjesto brandyja, što donosi "obični” Alexander, ili s džinom, bijelom kremom od mente i vrhnjem čime dobijete Aleksandrovu sestru.

NEGRONI

U 19. stoljeću Gaspare Campari je stvorio koktel od jednakih dijelova svoga likera Camparija i slatkog vermuta, nazvavši ga Milano-Torino po gradovima u kojima su ovi sastojci nastali. Priča se da je u dvadesetim godinama 20. stoljeća grof Camillo Negroni naručio to piće s dodatkom malo džina, i dobili smo ovo. Uzmite po 0,3 dl džina, slatkog vermuta i Camparija. Protresite s ledom i ulijte u čašu za koktele, ili u široku čašu s kockicama leda. Ukrasite narančinom korom. Ako dodate malo sode umjesto džina dobit ćete Americano.


CHAMPAGNE KOKTEL

Ovo je jedan od originalnih koktela koji se pojavio 1862. u prvom izdanju knjige "Kako miješati pića” velikog Jerryja Thomasa. Netko je kasnije dodao i konjak u recept, ne znamo tko, ali hvala mu. Natopite kocku šećera u bitter Angostura, a onda je položite na dno "flaute”, čaše za šampanjac. Nalijte šampanjca skoro do vrha, ostavljajući mjesta za kap konjaka. Varijacija na temu je French 75 - nazvan po francuskom topu od 75 milimetara iz Prvog svjetskog rata - u kojega umjesto konjaka ide džin s malo limunovog soka.



 
 
 
 
back to top