InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Ponedjeljak, 19.02.2018 || Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |  Osnovci pakiranja Dukat trajnog mlijeka oslikali mliječnim brkovima  |  Treći, adventski zagrebački Wine & Music održat će se 17. decembra  |  Sarajevsko nefiltrirano- nova pivska poslastica iz Sarajevske pivare   |  VINARIJA MATOŠEVIĆ UPRILIČILA DRUŽENJE I DEGUSTACIJU VINA U LAVA CONCEPT RESTORANU  |   ||
   

Sve što ste željeli znati o kuhanju na pari!

22.06.2016

I prilikom kuhanja hrane na pari je moguće pogriješiti. Prvo, bilo bi odlično kada biste nabavili košaru za parenje koju ćete stavljati iznad lonca s kipućom vodom.

Ako pomislite na broj 100, sigurno vas neće posjetiti na okus lagano kuhanih punjenih raviola, hrskavog povrća i mekanih fileta ribe. A ipak, broj 100 ima krucijalnu ulogu u ovim jelima. Pada li vam što na pamet? Točno, temperatura kipuće vode. Kada dostigne temperaturu od 100 stupnjeva, ova divna tekućina se pretvara u paru i postaje omiljena metoda pripreme hrane mnogih.

Prednosti kuhanja na pari

Dvije su glavne prednosti kuhanja na pari. Prva je ta što voda prilikom ovakvog kuhanja u dodir s hranom dolazi u plinovitom obliku, hrana se u vodi ne potapa što omogućuje da temperatura cijelo vrijeme ostaje konstantna. Druga je ta da para kuha hranu uz zadržavanje vlage iz nje. Teško je i zamisliti bolji i prirodniji način pripreme hrane od kuhanja na pari. Budući da nema potapanja hrane u kipuću vodu sve hranjive tvari ostaju u hrani umjesto da se rasprše u vodi.

Pravilno kuhanje na pari

I prilikom kuhanja hrane na pari je moguće pogriješiti. Prvo, bilo bi odlično kada biste nabavili košaru za parenje koju ćete stavljati iznad lonca s kipućom vodom. Budite sigurni da ste u lonac stavili prilično puno vode. Na taj način zadržavate konstantnost temperature. Drugo, nemojte soliti vodu. Ona ni na koji način neće utjecati na okus hrane već će samo usporiti proces isparavanja. Hranu začinite kad je gotova.

Birajte namirnice koje ćete pariti pažljivo. Crveno meso, na primjer, ne podnosi parenje dobro. U takvim uvjetima najbolje funkcioniraju povrće, riža, piletina, krumpir i riba. Brokulu pripremite na pari i nećete vjerovati koliko je ukusna. Također, filete ribe pripremite tako da u vodu dodate bijelo vino, listove majčine dušice, kadulje i zrna svježeg papra.

Uvijek imajte na umu da kuhanje na pari traje kratko, svega nekoliko minuta.


 
 
 
 
back to top