InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Četvrtak, 24.05.2018 || Završen “InHoReCa ConFest”  |  “Sarajevo InHoReCa Confest” ugostit će mnoge ugledne turističke djelatnike  |  VINA SLAVONIJE prezentirana u gradu na Vrbasu  |  Franck svojim vrhunskim espressom “Stretto” oduševio Sarajlije  |  Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |   ||
   

Top 10 najboljih grčkih jela

14.09.2015

Grčka kuhinja sačinjena od jela iz doba starih Grka, čiju kuhinju karakterišu masline, smokve i med, zatim tradicionalnih jela kao što je jagnjeće pečenje, i moderne kuhinje, predstavlja veoma bogatu i raznoliku gastronomsku ponudu ove zemlje.

Grčka je dom nekih najboljih i najsvježijih svjetskih sastojaka koji se koriste u jelima, tako da su spektakularni morski plodovi, najsvježije povrće, vina i poslastice nešto što se ne može zaobići. S obzirom da mnogi već sada planiraju da svoj sljedeći godišnji odmor provedu u Grčkoj, prikazat ćemo vam listu 10 najboljih grčkih jela koja možete sami spremiti kod kuće, a kasnije ih naravno probati u grčkim restoranima.

1. Sve vrste maslina

Od svih vrsta jela sa ove liste, masline predstavlja pravu" grčku" namirnicu. Kroz svaku antičku Grčku priču masline predstavljaju obilježje ishrane, a sam plod masline je dar od bogova gradu Atini. Pored samog ploda masline u grčkoj kuhinji se gotovo u svim jelima koristi i maslinovo ulje.

2. Riba i morska hrana

Grčka je zemlja sa jednom od najdužih obala na svijetu i čak 1400 ostrva (od kojih je nastanjeno 227), zbog toga nije ni čudno što su grčka nacionalna jela prožeta ribom i morskom hranom. Iako možda djeluje malo čudno ili zastrašujuće na prvi pogled, salata sa komadima hobotnice je veoma ukusna. Još jedno od zanimljivih jela jeste Saganaki sa škampima, pečeno jelo preliveno ljutim paradajz sosom i feta sirom.

3. Pita sa feta sirom

Feta sir je također jedna od glavnih namirnica mnogih grčkih jela. Glavni sastojak pite sa feta sirom, je pored samog sira i spanać. Ova pita se može probati u mnogim grčkim restoranima ali i u prodavnicama brze hrane. Veoma se lako pravi, sa samo nekoliko sastojaka, pa se može praviti i kod kuće.

4. Keftedes

Veoma ukusne pljeskavice ili kugle sa povrćem. Uz ove hrskave pljeskavice se kao piće najčešće preporučuje belo vino. Predstavljaju jedno od omiljenih jela turista, lako se prave kod kuće i ukusom vas vraćaju u Grčku.

5. Suvlaki

Suvlaki predstavlja mješavinu mesa sa roštilja i povrća. Po nekima podsjeća na kebab iz Velike Britanije, ali ipak ima svoj poseban ukus. Najčešće se služi uz dodatke kao što su pita i salata, čips ili Tzatziki sos.


6. Taramosalata

Predstavlja jedan od najboljih grčkih umaka. Najčešće se služi uz "meze” i savršena je za serviranje uz vruć hljeb ili svježe povrće. Ne preporučuje se kupovina ove salate u supermarketima jer je obojena crvenom aromom koja ne daje pravi ukus salate.

7. Punjeni listovi vinove loze (Dolmadakia)

Listovi vinove loze se koriste u grčkoj kuhinji još iz doba Aleksandra Velikog. Ovo jelo je slično sarmama, tačnije predstavlja urolane listove vinove loze koji su ispunjeni pirinčem, mesom i začinima. Kao i Taramosalata i ovo jelo se može pronaći u supermarketima, ali ni ono nema svoj prirodan ukus kao kada je napravljeno po tradicionalnom grčkom receptu.

8. Baklava

Predstavlja veoma ukusnu poslasticu karakterističnu za balkanske zemlje. Baklava je kolač punjen filom od oraha, natopljen u sirupu od rastopljenog šećera. U Grčkoj se uz baklavu najčešće pije jaka crna Grčka kafa.

9. Grčka kafa

Priprema se u posebnim briki posudama (slične džezvi). Kafa je veoma jaka i zbog toga se ne preporučuje njeno konzumiranje u kasnim satima jer ćete ostati budni cijelu noć.


10. Musaka

Musaka je vjerovatno nadaleko poznato grčko jelo koje često porede sa italijanskom lazanjom. Slojevi patlidžana pomešani sa mljevenim mesom i kremastim prelivom, predstavljaju ukusan obrok uz koji se najčešće služi salata i ispija bijelo vino.


 
 
 
 
back to top