InHoReCa in your country:
Hrvatska   Srbija   BiH  
Povratak na pocetnu stranu  
  BIH Utorak, 16.01.2018 || Wilkinson u BiH svojim aktivnostima podržao obilježavanje Međunarodnog dana muškaraca  |  Uspješno završen prvi festival hotelskih operacija  |   DAIKIN – pouzdan partner za zdravu klimatizaciju  |  Prvi Festival hotelskih operacija HOW  |  Veliki uspjeh vinarije Hercegovina produkt-Zlatna medalja za Charismu Blatina 2015   |  Nikad većeg uspjeha jednog BiH vina na Decanteru!  |  Održana pres konferencija Njemačke turističke zajednice u Sarajevu  |  Sarajevska pivara nastavlja saradnju sa obrazovnim institucijama  |  Treću godinu zaredom Jana proglašena najpopularnijim bezalkoholnim pićem u Hrvatskoj  |  Plantago čajevi obilježili vikend na planinskim ljepoticama  |  Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate  |  Glasajte i odaberite najbolju vinariju s turističkog aspekta u regiji  |  Bocuse d'Or slavi 30. godišnjicu  |  Starbucks povlači alkohol iz svojih lokala  |  Jaffa paketići za 1000 mališana na Holiday Marketu  |  PRESTIŽNE NAGRADE ZA VINARIJU PODRUM VUKOJE 1982  |  Osnovci pakiranja Dukat trajnog mlijeka oslikali mliječnim brkovima  |  Treći, adventski zagrebački Wine & Music održat će se 17. decembra  |  Sarajevsko nefiltrirano- nova pivska poslastica iz Sarajevske pivare   |  VINARIJA MATOŠEVIĆ UPRILIČILA DRUŽENJE I DEGUSTACIJU VINA U LAVA CONCEPT RESTORANU  |   ||
   

HRVATSKA: Započinje druga faza globalne inicijative coffee&climate

30.01.2017
Globalna inicijativa coffee&climate, čiji je član i Franck, službeno započinje sa svojom drugom fazom. Cilj je inicijative pomoći uzgajivačima kave da se učinkovito prilagode klimatskim promjenama i poboljšaju otpornost svojih proizvodnih sustava. Uz konkretne aktivnosti u stvarnim proizvodnim uvjetima, druga faza uključuje i  osposobljavanje trenera koji će raditi sa 70 tisuća obiteljskih gospodarstava u zemljama izvoznicama kave.

Stručnjaci procjenjuju kako je u industriji kave zaposleno više od sto milijuna ljudi diljem svijeta. Oko 70% proizvođača su mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a 90% kave proizvodi se u zemljama u razvoju, gdje industrija kave igra značajnu ulogu u gospodarskom razvoju i životu na selu.  

Klimatske promjene značajno utječu na industriju kave, smanjujući površine pogodne za uzgoj kave, što dovodi do gubitaka u proizvodnji, koji u nekim godinama dosežu 2-3%. Kako bi pomogli malim proizvođačima kave, najvažniji akteri tržišta kave iz privatnog, razvojnog i istraživačkog sektora osnovali su 2010. godinu inicijativu coffee&climate, kojoj se 2014. pridružio i Franck. 

Inicijativa pomaže uzgajivačima kave u Brazilu, Srednjoj Americi, Tanzaniji i Vijetnamu da se učinkovito prilagode klimatskim promjenama i poboljšaju otpornost svojih sustava proizvodnje uz pomoć znanstveno utemeljenih inovacija. 

Michael Opitz, direktor organizacije Hanns R. Neumann Stiftung te vizionar Inicijative coffee&climate, istaknuo je da su potencijali ovoga programa golemi. Upravo zato počinjemo s drugom fazom inicijative kako bismo njezin ionako jedinstveni pristup podignuli na sljedeću razinu. Prihvaćanjem pristupa inicijative coffee&climate u svom poslovanju naši partneri postaju predani pokretači široke prilagodbe na razini poljoprivrednih gospodarstava.

Oslanjajući se na uspješna iskustva iz prve faze, aktivnosti će se u drugoj fazi prilagoditi stvarnim uvjetima. U Vijetnamu se već testira učinkovita tehnika uštede vodnih resursa navodnjavanjem, dok se u Hondurasu razvijaju pokrovni usjevi kojima se sprječava pregrijavanje tla i uvenuće biljke kave. U mnogim je slučajevima prilagodba uzgajivačima pomogla prebroditi klimatske promjene, te povećati i stabilizirati prihode.

Uz osposobljavanje trenera koji će raditi sa 70 tisuća uzgajivača, doradit će se postojeća metodologija kako bi se poboljšala prilagodba klimatskim promjenama i smanjilo krčenje šuma na područjima uzgoja kave. Pristup uzgoju će se proširiti na ublažavanje emisija ugljičnog dioksida u proizvodnji kave, što će pomoći zemljama koje proizvode kavu da ispune obveze iz Pariškog sporazuma o klimi. 

Iskustva stečena tijekom provedbe aktivnosti na raspolaganju su i trgovcima kavom, pržionicama, zadrugama i državnim institucijama uključenima u prilagodbu klimatskim promjenama. Inicijativa coffee&climate poziva nove partnere da im se pridruže kako bi što bolje mogli primijeniti stručnost i znanja za borbu protiv klimatskih promjena. 

Nazad
 
 
 
 
back to top